Programma Beeldhouwen in zachte steen voor Gevorderden 6:
Werken in een zachte steen, vanuit INTUITIE : 5 bijeenkomsten.

Samenvatting: Achtereenvolgend komen aan bod:


Welkom, we maken onze werkplekken: bokken plaatsen in kring. We drinken dan koffie/thee.

Uitleg : Stukje theorie over het intuītief werken zonder een tevoren bedacht of gezien voorbeeld. Tevoren heb je zelf een zachte steen gekocht van rond de 10-12 kg.

Aan de slag:

Het werkproces wordt niet gedeeld met de anderen, we praten dus niet onder het werken. Er is zachte muziek die je kan inspireren en die je concentratie bij jezelf en de steen probeert te houden.
Je kijkt goed naar je steen, leg of zet hem op een kussen en zet hem in verschillende standen. Wellicht laat de steen aan jou zien wat erin zit.
Stilte is belangrijk om je intuītief vrij te laten komen


Je kunt er evt. met een krijtje lijnen op tekenen, wat je erin ziet. Ook op een vel papier leg je de steen, tekent de omtrek van je voorzijde (zelf kiezen) en een vel voor de contouren van de achterzijde en werkt die een beetje op papier uit, zodat er een voor jou mooi beeld op papier ontstaat. Evt. knip je de voor en achterzijde uit en legt die weer op de steen en verduidelijk het lijnenspel op papier ook op de steen. Arceer de gedeelten die eraf moeten worden gehaald.
Werk verder met de beitels, de raspen en vijlen. Het is niet belangrijk dat het snel af moet, voel de ruimte in het proces en laat je steen spreken. Tijdens het vormgevingsproces bekijk je steeds weer opnieuw naar wat er nog aan verfijnd kan worden, ook de stand van het beeld, een sokkel ja of nee en de plaats van het pingat wordt niet uitgesteld, maar tijdens het proces gemaakt.

Je kunt ook werken met 2 kleinere stenen als je het niet fijn vindt om in een grote steen te werken, kies echter dan 2 verschillende steensoorten en max. 6 kg per steen, anders krijg je het niet af in 5 bijeenkomsten.

Het werken in 2 stenen kan je helpen bij de vormgeving, in het begin kan het nadelig zijn omdat je dan 2 beeldvormen in je hoofd hebt. Je kunt echter ook met een beginnen en als het vordert zoals jij het wilt en het meer duidelijk is kun je aan de 2e beginnen. Na de contouren en het eerste stuk van de vormgeving, kun je afwisselend aan de een of de andere steen werken. De afwerking (schuren en polijsten) kan ook wisselend gebeuren. In de was zetten kan bijna tegelijkertijd.

In deze workshop zit niet zoveel theorie, maar veel meer ondersteuning bij het laten ontstaan van de vorm. Ik zal je stimuleren om steeds met “afstand” naar je beeld te kijken.
Af en toe is er een korte pauze, waarin je met vragen bij mij kunt komen.


http://www.loesvanhoof.nl/workshopsprogramma/koffie.gif


Let op: We drinken aan het begin en halverwege koffie/thee.
We beginnen op tijd en zetten onze eigen werkplek klaar.
De steen wordt betaald tijdens de 1e bijeenkomst.
De uitleg bestaat uit een mondeling en soms uit een digitaal stukje, ook doe ik alle handelingen geregeld voor en corrigeer ik jouw handelingen als dat nodig is.

Meenemen:

  oude kleding en/of schort

  iets grotere doos of kratje

  1 oude badhanddoek per beeld

  als je het hebt: dun kussen (5 cm) 40x40 cm minimaal en een plastic zak die er omheen past.

  Beelden en bijbehorende sokkels voor eigen beelden meebrengen.