Programma Beeldhouwen in zachte steen voor Gevorderden 3:
Klein abstracte vorm uitwerken in Mergel met kommetje: 4 bijeenkomsten


Samenvatting: Achtereenvolgend komen aan bod:

Welkom:
We maken onze werkplekken: plaatsen in kring.
We drinken dan koffie of thee en gaan de steen kiezen
We kiezen en betalen de mergelsteen.


Uitleg over: Klein abstracte vorm uitwerken in Mergel:
De bewerking van mergelsteen, over abstracte vormen en het uitzetten van een abstracte vorm in de gekozen steen. Ik geef de beperkingen aan t.a.v. materiaal en vorm en leg de context uit tussen de les van vanavond en de les van volgende week.
Vragen stellen, beeldmateriaal bekijken.
Ik leg wat uit over het aanbrengen van reliŽf, met beelden.

Aan de slag: We brengen het gekozen model op de steen over, aan de voorkant en de zijkant. We brengen de lijnen van de lagen aan en arceren op de steen wat weggehaald kan worden We beginnen voorzichtig met de beitel die delen weg te halen die we kwijt willen.
Let op de lagen en haal niet teveel weg! We raspen, vijlen en schuren. We kiezen de plaats van een pingat evt. en maken ook het pingat. We beginnen aan de afwerking en schuren tot nr. 100.

 

Uitleg over: Kommetje maken in mergel:
Het (niet al te moeilijk) maken van een kommetje in mergelsteen en hoe dit kommetje ook gebruikt kan worden om een mooi rond gat te maken. Hieraan komt geen boormachine te pas, alles gaat met de hand! We gebruiken hiervoor het beeld dat we de vorige keer hebben gemaakt en nog niet hebben afgewerkt.
Het rond beitelen en het gebruik van speciaal gereedschap om te ruimen laat ik zien.

Aan de slag: We gaan de cirkel uitzetten op beide gladde grootste vlakken van het abstracte kleine beeld in mergelsteen. Op een proefsteen zetten we deze cirkel ook uit en oefenen daarna eerst in de oefensteen met het rond beitelen. Daarna gaan we de beide cirkels beitelen in onze mergelsteen. Grof ruimen met de grove schuurschijf, daarna fijn ruimen. Afwerken met droog schuren tot nummer 120. Beeld impregneren met matlak, zodat het niet meer stuift.
http://www.loesvanhoof.nl/workshopsprogramma/koffie.gif
Let op: We drinken aan het begin en halverwege koffie/thee.
We beginnen op tijd en zetten onze eigen werkplek klaar vanaf de 2e bijeenkomst.
De stenen worden betaald op de 1e bijeenkomst.
De uitleg bestaat uit een mondeling en soms uit een digitaal stukje, ook doe ik alle handelingen geregeld voor en corrigeer ik jouw handelingen als dat nodig is.

Meenemen:

oude kleding en/of schort

††† stofbril

doos 45x 50 cm

1 oude badhanddoek

als je het hebt: dun zandkussen (5 cm) 40x40 cm minimaal en een plastic zak die er

††† omheen past.